Beveiligingslek bij Dormakaba Saflok-sloten en onmiddellijke acties te ondernemen met Ultralight C-chips.

Het Unsaflok-incident betrof een inbreuk waarbij onbevoegde personen zwakheden in de versleutelingsmethoden uitbuitten die gebruikt worden door hotelkaarten bij Dormakaba Saflok-slot systemen. Deze inbreuk bracht niet alleen de veiligheid van eigendommen wereldwijd in gevaar, maar ondermijnde ook het vertrouwen van gasten in de privacy en veiligheid van hun accommodaties.

De sage van de Unsaflok-situatie begon met wat leek op een software-update die wereldwijd werd uitgerold in prestigieuze hotelketens. Deze update was bedoeld om de functionaliteit en beveiliging van de sleutelkaartsystemen van de hotels te verbeteren. Echter, onbekend voor zowel de ontwikkelaars als de hotels, was er opzettelijk een geavanceerde kwetsbaarheid in de code van deze update ingevoegd. Deze kwetsbaarheid was geen toezichtsfout. Dit was een berekende zet van cybercriminelen met als doel het bestaande vertrouwen in het Saflok hotelslot-systeem te exploiteren.

De cybercriminelen hadden deze kwetsbaarheid ontworpen om hen in staat te stellen hoofdsleutels te genereren met behulp van een algoritme dat coderingsprocedures nabootste. Deze hoofdsleutels gaven toegang tot elke deur binnen hotels die het Saflok-systeem gebruikten, zonder enig bewijs van inbraak achter te laten.

Onmiddellijke acties voor hotels

Na dit incident zijn er stappen die hotels kunnen en moeten implementeren om zich te beschermen tegen soortgelijke kwetsbaarheden;

 • Veiligheidsbeoordeling: Voer een grondige beoordeling uit van de bestaande sleutelkaartsystemen om eventuele potentiële kwetsbaarheden vast te stellen.
 • Software-upgrades: Zorg ervoor dat alle software die gekoppeld is aan kaartcodering en -beheer actueel is, inclusief de beveiligingsupdates.
 • Personeelstraining: Verbeter de training van het personeel met betrekking tot beveiligingsprocedures, zoals het omgaan met kaarten en het herkennen van gedrag.
 • Communicatie met gasten: Onderhoud communicatie met gasten over de beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen en hoe zij kunnen helpen een veiligere omgeving te creëren.

Langetermijnverbeteringen in beveiliging

Naast deze stappen moeten hotels zich richten op langetermijnverbeteringen in de beveiliging;

 • Geavanceerde encryptietechnologieën: Gebruik encryptietechnologieën voor sleutelkaarten om bescherming tegen hacking te verbeteren.
 • Multi-factor authenticatie: Overweeg het gebruik van authenticatiemethoden zoals het combineren van kaarten met PIN-codes of biometrische verificatie voor gevoelige gebieden.
 • Regelmatige veiligheidsbeoordelingen: Implementeer veiligheidsbeoordelingen en updates om proactief bedreigingen aan te pakken.
 • Partnerschappen met beveiligingsexperts: Werk samen met cybersecuritybedrijven om op de hoogte te blijven van opkomende bedreigingen en beveiligingsontwikkelingen.

Als reactie op de Unsaflok-situatie en de bredere behoefte aan verbeterde beveiliging in de horecasector, was een belangrijke actie die veel hotels hebben ondernomen de migratie van MIFARE Classic 1K-chips naar MIFARE Ultralight C-chips in hun sleutelkaartsystemen. Deze migratie vertegenwoordigt een verschuiving naar veiligere technologie die beter beschermt tegen ongeautoriseerde toegang en klonen, en adressen kwetsbaarheden die werden belicht door incidenten zoals Unsaflok.

De MIFARE Classic 1K-chips begrijpen

MIFARE Classic 1K-chips worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder hotel-sleutelkaarten, openbaar vervoerskaartjes en toegangscontrolesystemen. Ze werken op een frequentie van 13.56 MHz en bieden 1KB aan dataopslag. Hoewel deze chips als veilig werden beschouwd op het moment van hun introductie, hebben technologische vooruitgang en cryptografische analyse kwetsbaarheden blootgelegd. Specifiek, zwakke punten in hun encryptiemethode (Crypto1) maakten het mogelijk voor hackers met bescheiden middelen om kaarten te klonen en ongeautoriseerde toegang te krijgen.

Voordelen van MIFARE Ultralight C-chips

MIFARE Ultralight C-chips zijn ontworpen met geavanceerde beveiligingsfuncties om de beperkingen van de Classic 1K-chips te overwinnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Ondersteuning van Advanced Encryption Standard (AES): Ultralight C-chips gebruiken AES-versleuteling, een aanzienlijke upgrade van de Crypto1-algoritme gebruikt in Classic 1K-chips. AES is een robuuster versleutelingsstandaard die een hoger niveau van beveiliging biedt tegen klonen en ongeautoriseerde toegang.
 • Tamper Protection: Deze chips bevatten mechanismen om manipulatiepogingen te detecteren en tegen te gaan, waardoor het moeilijk wordt voor onbevoegden om de functionaliteit van de chip te wijzigen of toegang te krijgen tot de gegevens.
 • Kosteneffectieve beveiliging: Ondanks hun geavanceerde beveiligingsfuncties zijn Ultralight C-chips ontworpen om kosteneffectief te zijn voor grootschalige implementatie in sectoren zoals gastvrijheid, waar grote volumes sleutelkaarten worden uitgegeven en beheerd.
 • Compatibiliteit en integratie: MIFARE Ultralight C-chips zijn compatibel met bestaande NFC-infrastructuur (Near Field Communication), wat het voor hotels gemakkelijker maakt om hun systemen te upgraden zonder significante investeringen in nieuwe leeshardware.
 • Ondersteuning van de Advanced Encryption Standard (AES): Ultralight C-chips gebruiken AES-versleuteling, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het Crypto1-algoritme dat wordt gebruikt in Classic 1K-chips. AES is een robuustere versleutelingsstandaard die een hoger niveau van beveiliging biedt tegen klonen en ongeautoriseerde toegang.
 • Bescherming tegen manipulatie: Deze chips bevatten mechanismen om manipulatiepogingen te detecteren en tegen te gaan, wat het moeilijk maakt voor onbevoegden om de functionaliteit van de chip te wijzigen of toegang te krijgen tot de gegevens.
 • Kosteneffectieve beveiliging: Ondanks hun geavanceerde beveiligingsfuncties zijn Ultralight C-chips ontworpen om kosteneffectief te zijn voor grootschalige implementatie in sectoren zoals gastvrijheid, waar grote volumes sleutelkaarten worden uitgegeven en beheerd.
 • Compatibiliteit en integratie: MIFARE Ultralight C-chips zijn compatibel met bestaande NFC-infrastructuur (Near Field Communication), waardoor het voor hotels gemakkelijker wordt om hun systemen te upgraden zonder aanzienlijke investeringen in nieuwe leeshardware.

Hoe PrintPlast kan helpen

Bij PrintPlast geven we prioriteit aan de veiligheid en tevredenheid van hotelgasten. Als reactie op het Unsaflok-incident bieden we ondersteuning aan getroffen eigendommen en zetten we ons in voor voortdurende innovatie en uitmuntendheid in beveiligingsoplossingen.

 • Aangepaste beveiligingsoplossingen: PrintPlast biedt op maat gemaakte kaartoplossingen uitgerust met geavanceerde versleutelingstechnologie. Ons team werkt nauw samen met hotels om hun behoeften en kwetsbaarheden te begrijpen, wat zorgt voor een aangepaste beveiligingsaanpak.
 • Toonaangevende technologieën voor sleutelkaarten: Wij lopen voorop in de ontwikkeling van kaarttechnologieën, zoals kaarten met dynamische encryptie, integratie met mobiel voor digitale sleuteltoegang en kaarten met biometrische beveiliging voor verhoogde veiligheid.
 • Uitgebreide training: PrintPlast biedt ondersteuning en training voor hotelpersoneel die de praktijken omvatten op het gebied van sleutelkaartbeveiliging, systeembeheer en interacties met gasten om hoogwaardige veiligheids- en servicenormen te handhaven.
 • Voortdurende ontwikkeling: Onze toewijding aan veiligheid omvat onderzoek- en ontwikkelingsinspanningen die ons en onze partners aan de voorhoede van opkomende bedreigingen en technologische vooruitgang houden.

Bij PrintPlast zien we dit als een kans om onze focus op innovatie, betrouwbaarheid en samenwerking met hotels wereldwijd te herbevestigen. Door te kiezen voor PrintPlast kiezen hotels niet alleen voor een kaartleverancier; ze selecteren een partner die zich inzet om de veiligheid, beveiliging en tevredenheid van elke gast te garanderen.

In tijden van tegenspoed ontstaan er kansen voor groei en verbetering. We kunnen samenwerken om de inzichten die zijn opgedaan uit het Unsaflok-incident te gebruiken om een plan te creëren voor het verbeteren van veiligheid en beveiliging in de horecasector. PrintPlast is vastbesloten om de leiding te nemen door oplossingen te bieden, continue ondersteuning te bieden en te streven naar een toekomst waarin de ervaring van elke gast zowel plezierig als goed beschermd is.